Det gælder om at vise flaget og køre på

På online-medlemsmødet 11. februar 2021 var dét rejsebranchepanelets fælles budskab til de godt 20 deltagende medlemmer. Panelet var Jesper Ewald, FDM Travel, Heidi Glinvad, Vitus Rejser, Miriam Bisgaard Christiansen, Nilles, og Steen Albrechtsen, Albatros.

Af Lissen Jacobsen

Danske Rejsejournalisters formand Hanne Høiberg styrede det virtuelle møde og lagde ud med at rose rejsebranchen for at vove at se frem og være innovative efter et corona-år, der vist bedst kan beskrives som halsbrækkende rædselsfuldt for alle i rejsebranchen.

”Men lad os tro på, at Danmark og resten af verden med vaccinernes hjælp kan åbne inden alt for mange måneder. For vi kan ikke leve uden at rejse. Det (eneste) gode ved 2020 har været, at vi har lært for alvor at sætte pris på at rejse i Danmark,” sagde hun.

Alle fire i panelet holder fanen højt, men understregede også at de har arbejdet hårdt på det. Som Miriam Bisgaard sagde, ”kommer tingene ikke af sig selv”. Nilles udsendte som altid sit katalog før jul for at sende et signal om normalitet og har også markedsført sig siden. Hun tror på, at et coronapas vil blive en stor fordel og kan se lyset for enden af tunnelen. Men efterspørgslen kommer nok først rigtigt, når folk er blevet vaccineret. Indtil videre har mange ombooket deres rejser, og måske kommer det til at ske igen. Nilles har haft succes med ”årets rejsemål”, nemlig Danmark, og har sat nye busture og krydstogter på Limfjorden op her i 2021.

Steen Albrechtsen, Albatros, har brugt tiden på at få gjort arbejdsgangene og opgaverne på bureauet smidigere. Med færre ansatte har det været nødvendigt for alle at gøre andre og flere ting end før. Fornyelse er godt, men han mener ikke, at alle bureauer nødvendigvis skal gøre noget helt andet, end de plejer.

”Når vandreferier har været populære, skyldes det nok også, at der ikke har været meget andet at lave. Der er ikke noget galt med vores sædvanlige rejser, og jeg tror på, at vi vender tilbage til vores kerneværdier, selv om fornyelser også er godt nok. Albatros har i små tal solgt rejser til USA og Sydafrika – men ellers kun haft få bookinger. Vi har også rejser i Danmark. Folk har spurgt os, om der skal være færre med i vores busser, og nej, hvis alle er vaccineret, mener jeg ikke, at det skulle være nødvendigt.”.

Heidi Glinvad, Vitus Rejser, nikkede genkendende til Steen Albrechtsens ord.
”Der er absolut intet galt med vores eller andres produkter – det skal vi huske på. I december måtte vi aflyse tre gange så meget, som vi plejer at sende afsted i den måned. Vi har altid solgt mange rejser i Danmark, så de rejser tror vi på til sommer, mens det nok varer længere i forhold til Europa – måske til juli, men med vaccinationer. Mange drømmer om at tage den store tur. Selv om folk i stedet tager de mindre ture, så betyder det ikke, at de ikke også gerne vil have de store og de klassiske rejser. Vi laver det, som folk efterspørger.”

Jesper Ewald, FDM, viste slides for at illustrere FDM under og efter COVID 19. FDM har målt rejselysten fra 1. januar 2020 og til 31. januar 2021, og ikke overraskende blev det en meget flad kurve fra nedlukningen i marts 2020. Der var minimal efterspørgsel, målt på antal besøgende på fdm-travel.dk, men den steg i juni/juli 20, hvor flere lande var åbne. FDM har 50 procent færre ansatte end før og kun 20 procent på arbejde. Nødberedskab, men med fremadrettede aktiviteter ”inde bagved”.

”Vi har gjort os synlige med mange online-rejseforedrag med fokus på Europa. Et foredrag om Tyskland har været det mest populære med ca. 500 tilmeldte, og vi kan se interesse for bl.a. Irland og Sicilien. Vi har nu kør selv-ferier i nære rejsemål som Sverige, Island, Færøerne og som noget nyt Norge og snart Tjekkiet. I bil eller autocamper kan man være i sin egen boble. Folk vil kun flyve til de nære rejsemål. Vi håber på USA/Canada i andet halvår af 2021, men Australien/New Zealand bliver tidligst i 2022. Ikke bare fly men også annullering af hoteller er gratis, hvis Udenrigsministeriet fraråder rejser til destinationen.

Foreningen Danske Rejsejournalister

Hanne Høiberg sagde efter præsentationerne: ”Jeg er imponeret over, hvordan I kæmper”. Til spørgsmålene fra de deltagende var panelet enige om, at coronapasset bliver vigtigt, og at det nok vil give sig selv – i al fald i udlandet. ”Er man vaccineret, er der ingen grund til uro”, sagde Steen Albrechtsen. Er vandre- og andre nicherejser bare en god historie, der har været blæst op i medierne? ”Alting med måde”, mente Ewald, mens Miriam Bisgaard sagde, ”jo, rejser med fokus på bl.a. vandring i Danmark er en niche, men vi skal rykke på efterspørgslen”. Albrechtsen pegede på, at mange har en rejsemåls-bucket list, som de gerne vil nå. Rejsemønstret vil nok ikke ændre sig markant.

Vil der blive flere bestillinger på pakkerejser nu med de fordele, der er mht. gratis annulleringsret og muligheden for at få pengene tilbage, hvis rejsen bliver annulleret. Dette i modsætning til individuel bookning af fly og hoteller, hvor er absolut ingen sikkerhed er? Ja, mente Heidi Glinvad, specielt for det ældre segment. ”Men jeg tror mere på, at det er f.eks. booking.com, der vil være nødt til at ændre deres attitude mht. hotelbookinger.” Jesper Ewald mente, at det er op til rejsebureauerne at garantere sikkerheden og at vise, ”hvor godt vi behandler folk”.

Scroll to Top