Vidste du, at der ligger en lille, Nyboderagtig samling gule huse gemt i et hjørne af DSB’s gamle godsbaneterræn mellem Vesterbro og Sydhavnen? At der stadig bliver repareret lokomotiver i nogle af de gamle værkstedshaller? At Københavns eneste urbane græshoppefarm Bugging Denmark ligger i en container som nabo til en stor klynge nye studieboliger i træ. Som igen er nabo til BaneGaarden, der spreder sig i ni 100 år gamle trælader med visioner om at udvikle sig til hovedstadens nye, grønne kulturinstitution?
Danske Rejsejournalisters byvandring den 28. april til en temmelig ukendt flig af København bød på mange overraskelser for de 22 medlemmer, der havde meldt sig til arrangementet. Vi begyndte med at gå på opdagelse i det 55 hektar store baneområde guidet af Thomas Wartburg fra Byvandring.nu. Ud over at være historiker har han boet på Vesterbro i mere end 20 år og er aktivt engageret i bydelen. Baneområdet inklusive.
Ifølge Thomas Wartburg er det ved at være sidste chance for at opleve områdets forunderlige blanding af gamle gule boliger for DSB-arbejdere, værksteder og klassisk DSB-arkitektur i et – tilsyneladende – rodsammen med stribevis af jernbanespor, togsæt og en lille smule nybyggeri. Cobe Arkitekter har netop vundet en arkitektkonkurrence om en helhedsplan for området med projekt ”Jernbanebyen – på sporet af en grøn, bæredygtig bydel,” og det åbner for, at hele området kan udvikles fra 1923.
Vi fik et godt indtryk af et område midt i København, ingen af os kendte ret meget til, og vi sluttede i BaneGaarden, der er ved at blive genoplivet som økologisk landsby, fredfyldt åndehul og gastronomisk samlingspunkt med madmarked, restauranter, bageri, mikrobryggei og meget meget mere. Her nød vi et glas vin og en sydamerikansk svampe-quesadilla i eftermiddagssolen.
Formand Hanne Høiberg understreger, at bestyrelsen er fuldt opmærksom på, at eftermiddagen adskilte sig fra de debatter og mere skarpvinklede arrangementer, vi ellers har ambitioner om at holde. Her var målet udelukkende at mødes, nyde hinandens selskab i det frie og samtidig få en spændende oplevelse. Fordi vi endelig kunne efter måneders coronanedlukning. Det nød vi vist alle.
Som alle andre arrangementer i 2021 var det gratis at deltage. Foreningen betaler naturligvis både for byvandring og fortæring. Derfor skal vi også bede om, at man ikke melder fra i sidste øjeblik.